Edipov kompleks i mamin sin

Edipov kompleks, u psihoanalitičkoj teoriji, želja za seksualnim uključivanjem sa roditeljem suprotnog pola i istovremeni osećaj rivalstva sa roditeljem istog pola; ključna faza u normalnom razvojnom procesu. Sigmund Frojd je predstavio ovaj koncept u svom tumačenju snova (1899). Izraz potiče od tebanskog heroja Edipa iz grčke legende, koji je nesvesno ubio svog oca i oženio se njegovom majkom; njen ženski analog, kompleks Electra, dobio je ime po drugoj mitološkoj figuri, koja je pomogla u ubistvu njene majke.

Frojd je Edipov kompleks pripisao deci starosti od tri do pet godina. Rekao je da se faza obično završavala kada se dete identifikovalo sa roditeljem istog pola i potisnulo njegove seksualne instinkte. Ako su prethodni odnosi s roditeljima bili relativno ljubavni i netraumatični, i ako stavovi roditelja nisu bili pretjerano zabranjeni niti pretjerano stimulirajući, faza se prolazi harmonično. U prisustvu traume, međutim, dolazi do „infantilne neuroze“ koja je važna prethodnica sličnih reakcija tokom odraslog života deteta. Superego, moralni faktor koji dominira svesnim umom odraslih, takođe ima svoje poreklo u procesu prevazilaženja Edipovog kompleksa. Frojd je reakcije protiv Edipovog kompleksa smatrao najvažnijim društvenim dostignućima ljudskog uma.

Mamin sin

su naizgled savršen izbor za vas. Kulturni su fini, vaspitani, puni empatije, uvek su spremni da vas saslušaju i da vas prijatno iznenade. Ali to traje sve dok ga malo bolje ne upoznate i ne shvatite da on najviše voli i sluša svoju mamu, vi ste tek na drugom mestu i na tom mestu ćete ostati ukoliko odlučite da se udate za maminog sina.

Upamtite, koliko god da ste pametni, vredni i umešni, nikad nećete kuvati dobro kao njegova majka, nikada nećete biti dovoljno dobri, jer njegova majka to radi mnogo bolje i tako će biti uvek.

Kako prepoznati maminog sina?

Najbolji i najlakši način da prepoznate maminog sina je taj da obratite pažnju kako govori o svojoj majci. Ako previše priča o svojoj majci, ako u izlaganju primetite veliku dozu obožavanja I strahopoštovanja prema majci, znajte da imate posla sa maminim sinom.

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *