Zavolite sebe

Tako je lako reći nekome „Voli sebe“, a mnogo teže opisati kako to učiniti. Svi mi želimo da budemo voljeni. Da volimo i da nam ljubav bude uzvraćena. Nema lepšeg osećanja od bezuslovne ljubavi, kada nekoga volite svim srcem, kada mu se svim srcem predate, kada vas taj neko voli sa svim vašim manama i vrlinama i kada je to osećanje uzajamno. Ali da bi nas neko drugi voleo potrebno je da zavolimo sami sebe sa svim svojim manama i vrlinama. Jer, kako očekujete da vas neko voli, ako  ne volite sami sebe.

Mnogi misle da se ljubav prema samom sebi podrazumeva, jer koga ćeš voleti ako ne samog sebe. Ali mnoge žene, kao i mnogi muškarci, imaju nisko mišljenje o sebi, potcenjuju svoje sposobnosti, nisu zadovoljni svojim telom, misle da drugi imaju nešto lepše i bolje. Najčešće su im ideali lepšeg i boljeg izgleda poznate ličnosti.

Ovome su najčešće podložne žene, pa imaju tendenciju da farbaju kosu po uzoru na neku glumicu ili pevačicu, podražavaju njen stil oblačenja. Neke idu toliko daleko da se podvrgavaju plastičnim operacijama. Smanjuju nos, uvećavaju usne , grudi, podižu zadnjicu, sve da bi dostigli nametnut ideal lepote misleći da će tako biti zadovoljne, da će tako pronaći pravog muškarca.

Naučite i vežbajte ovih šest koraka da biste postepeno počeli da volite sebe svaki dan:

Budite spremni da osetite bol i preuzmite odgovornost za svoja osećanja

Prvi korak je pažljivo praćenje vašeg daha da biste postali prisutni u svom telu i prigrlili sva svoja osećanja. Radi se o tome da se krećete prema svojim osećanjima, a ne da bežite od njih sa različitim oblicima napuštanja sebe, kao što je ostajanje usredsređeno na glavu, procenjivanje sebe, okretanje ka zavisnostima kako biste otupeli itd. Sva osećanja su informativnog karaktera.

Prepoznajte svoje emocije

Posvetite se učenju o svojim emocijama, čak i onima koje vam mogu naneti bol, tako da možete krenuti u akciju punu ljubavi.

Naučite o svojim lažnim uverenjima

Ovaj korak je dubok i saosećajan proces istraživanja – učenja o vašim uverenjima i ponašanju i onome što se dešava sa osobom ili situacijom koja vam može naneti bol. Pitajte svoje osećanje, svoje unutrašnje dete: „Šta ja mislim ili radim što izaziva bolne osećaje anksioznosti, depresije, krivice, stida, ljubomore, besa, usamljenosti ili praznine?“ Dozvolite da odgovor dođe iznutra, iz vaše intuicije i osećanja. Jednom kada shvatite šta mislite ili radite što izaziva ova osećanja, zapitajte svoj ego o strahovima i lažnim uverenjima koja vode do napuštanja misli i akcija.

Započnite dijalog sa svojim višim ja

Nije tako teško povezati se sa vašim višim vodstvom kao što mislite. Ključ je u tome da budete otvoreni za učenje o ljubavi prema sebi. Odgovori mogu stići odmah ili vremenom. Mogu doći u rečima ili slikama ili u snovima. Kad vam srce bude otvoreno za učenje, odgovori će doći.

Preduzmite ljubavnu akciju

Ponekad ljudi misle da „volim sebe“ kao osećaj koji treba dočarati. Dobar način da pogledate da volite sebe je naglašavanje akcije: „Šta mogu učiniti da bih voleo sebe?“ umesto „Kako mogu da osetim ljubav prema sebi?“ Do ovog trenutka ste se već otvorili svom bolu, krenuli u učenje, započeli dijalog sa svojim osećanjima i uključili se u svoje duhovno vođstvo. Korak 5 uključuje preduzimanje jedne od radnji ljubavi koje ste identifikovali u koraku 4. Koliko god na prvi pogled izgledali mali, vremenom se ove radnje zbrajaju.

Procenite uspeh ovih koraka i počnite iznova po potrebi

Kada preduzmete ljubavnu akciju, proverite da li se vaš bol, bes i stid leče. Ako ne, vratite se kroz korake sve dok ne otkrijete istinu i ljubavne postupke koji vam donose mir, radost i duboki osećaj unutrašnje vrednosti. Vremenom ćete otkriti da ljubav prema sebi poboljšava sve u vašem životu-vaše odnose, vaše zdravlje i blagostanje, vašu sposobnost da manifestujete svoje snove i svoje samopoštovanje. Ljubav i povezivanje sa samim sobom ključ su sposobnosti da volite i povezujete se sa drugima i stvarate ljubavne odnose. Voleti sebe ključ je stvaranja strastvenog, ispunjenog i radosnog života.

Više o ovoj temi možete pronaći u mojoj knjizi „Put do gospodina pravog“. Opis te knjige možete pronaći ovde.

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *