Nemojte pristajati na sve zarad ljubavi

few, dispute, young-3879443.jpg

Ljubav je predivna stvar. Ona motiviše, leči , oslobađa, podstiče nas  da budemo najbolja verzija sebe da se razvijamo i napredujemo zajedno sa našim partnerom.

Ali trebate da shvatite da je ljubav davanje. Ljubav ne zahteva žrtvovanje, ne uključuje ograničavanje, uslovljavanje, psihičko i fizičko nasilje, bilo kakvu vrstu manipulacije. Jer ako je u vašem odnosu sa partnerom prisutno ono što sam nabrojala u prethodnoj rečenici, vi ste u jednom destruktivnom odnosu, jer pristajanje na sve to nije ljubav, to je bolest.

Partneru ne biste trebali da dozvolite da vas udalji od porodice, prijatelja. Oni su deo vas, bili su u vašem životu pre nego što ste njega upoznali i to bi vaš partner ako vas voli trebao da prihvati.

Moj omiljeni pisac Paulo Koeljo ima i za ovu situaciju zanimljiv citat koji ću podeliti sa vama :

Važno je dopustiti nekim stvarima da odu, da nestanu. Pustiti ih i riješiti ih se. Ne očekujte da vam se vrate, da vam priznaju napore, otkriju da ste genijalac i shvate vašu ljubav. Zatvarajte krugove. Ne zbog ponosa ili oholosti, već zato što se to više ne uklapa u vaš život.”

Takođe, ne biste smeli da pristajete na nasilje, bilo fizičko ili psihičko, ono je neprihvatljivo. Partneri koji su nesigurni u sebe, koji u sebi nose trauma iz detinjstva, često svoje nesigurnosti i trauma manifestuju kroz fizičko nasilje. Kada je reč o fizičkom nasilju, u tome prednjače muškarci, mada u poslednje vreme dolazi do porasta nasilja prema muškarcima od strane partnerki.

Ali ono što je važno da shvatite jeste da ako želite uspešnu vezu, zaboravite na manipulaciju, uslovljavanje i ograničavanje, jer je ljubav davanje, temelji se na tome da svako od partnera ima slobodu da radi ono što želi, ali da želi sve sa vama. Koeljo ima citat i za ovu tematiku:

U ljubavi niko nikoga ne može da povredi; svako od nas je odgovoran za ono što oseća i ne možemo drugog da krivimo za to. Već sam iskusila patnju kada sam izgubila osobe u koje sam bila zaljubljena. Danas sam čvrsto ubeđena da niko nikoga ne gubi, jer niko nikoga ne poseduje. To je istinsko iskustvo slobode: imati najvažniju stvar na svetu i ne posedovati je.

Više o ovoj temi možete pročitati u mojoj novoj knjizi „Put do gospodina Pravog“.

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *