Zašto treba izbegavati vezu sa drugom

Dok se zabavljate sa svojim najboljim prijateljem ili stvarate vezu od prijatelja sa beneficijama, situacija uvek uspe u filmovima, u stvarnom životu to je druga priča. U teoriji, to izgleda kao najbolja ideja ikada, ali, u teoriji, mnoge katastrofe izgledaju kao najbolja ideja ikada.

Čak i ako izlazak sa vašim najboljim prijateljem uspe u stvarnom životu, ipak nije bez komplikacija. Dakle, pre nego što krenete tim putem, evo sedam stvari koje treba razmotriti – sedam stvari koje ukazuju na to da je izlaz sa najboljim prijateljem loša ideja.

Seks može promeniti sve

Koliko god da to ne želimo priznati, seks može promijeniti sve. Jednom kada vidite nekoga u tako intimnoj situaciji, poput seksa, nikada ga više nećete videti na isti način. Zbog toga je izlazak sa najboljim prijateljem takav rizik. Iako je izlazak i dopuštanje da budete ranjivi sa nekim drugim uvek rizik, kada je vaš najbolji prijatelj imate više da izgubite, u igri je daleko više od romantične veze. U osnovi stavljate sve svoje opklade na sto kada izlazite sa najboljim prijateljem, a kada to učinite, teško je otići sa svim onim sa čim ste počeli kada ste uopšte ušli u sobu; to je jedno pakleno kockanje. To je i razlog zašto se prijatelji sa beneficijama retko vraćaju samo kao prijatelji. „Ako veza propadne, izgubili ste najboljeg prijatelja i ta osoba je sada vaš bivši.

Mogli biste zauvek izgubiti najboljeg prijatelja

Ako ste ikada prekinuli s prijateljem, znate da je podjednako bolno – ako ne i više – od raskida sa partnerom. Sada razmislite o tome da zauvek izgubite partnera i najboljeg prijatelja jer ste vas dvoje odlučili da isprobate vezu. Nije li sama pomisao dovoljno bolna? To definitivno nije gubitak koji bi mnogi ljudi želeli da rizikuju, jer je dvostruko veći bol. „Ako izlazite sa najboljim prijateljem, prešli ste granicu i ako stvari ne uspeju, nikada nećete vratiti prijatelja.

Stvari će se zauvek promeniti. Ako ne preuzimate rizik, ovo morate izbegavati. Iako ćete trenutno moći da se ubedite da donosite pravu odluku i da će to uspeti, važno je izmeriti prednosti i nedostatke i realno ih odmeriti. Čak i ako prirodno preuzimate rizik, da li je ovaj rizik vredan preuzimanja? Da li ste spremni da doslovno izgubite sve? Bez obzira na to šta vaša fizička hemija govori, važno je izaći iz scenarija i jasno ga videti. Kada spavate sa svojim najboljim prijateljem, krećete se putem bez polukruga.

Ne proveravate ih kao druge

Daleko je lakše uočiti crvene zastavice u ranoj vezi sa nekim ko vam nije najbolji prijatelj. S našim najboljim prijateljima nastojimo im dopustiti i dozvoliti im da se izvuku sa stvarima s kojima bismo, nikako u paklu, dopustili drugima da se izvuku kada je u pitanju izlazak sa nama. Zbog toga nećete videti blistave crvene zastavice. Vaš najbolji prijatelj može leteti ispod radara koji obično koristite za proveru sastanaka. Drugim rečima, pošto vam je neko najbolji prijatelj, ne filtrirate ga na način na koji biste filtrirali novi prvi sastanak.

Iako biste ovo mogli odbaciti rekavši sebi da znate sve što trebate znati o svom najboljem prijatelju koji je sada partner, postoji razlika koju treba napraviti: biti samo prijatelji i izlaziti s nekim otkriva različite strane ljudi. Možda najboljeg prijatelja poznajete kao svoj dlan, ali ne znate kako je izlaziti sa najboljim prijateljem. Kada nekoga ne poznajete dobro i počnete da se zabavljate, obično ste pažljiviji i ne dozvoljavate da stvari klize onako kako to radite kada vam je najbolji prijatelj sada. Tek kada duboko zađete u vezu, shvatate da ste pustili nekoga ko ne deli vaše vrednosti kao partnera.

Tvoj najbolji prijatelj te zna previše dobro

Vaš najbolji prijatelj previše zna. Oni znaju sa kim ste zaljubljeni. Oni znaju sa kim ste možda bili u vezi. Oni znaju sve vaše najdublje, najmračnije tajne. Ovo je teška premisa na kojoj možete izgraditi romansu. Mislim, da li neko želi da započne vezu već znajući sve što se o njihovom partneru može znati? Zar mala misterija ne bi bila dobra za novu vezu? Doduše, videćete još jednu stranu svojih najboljih prijatelja, na primer kako su oni kao partneri, ali još je toliko toga otkriveno i vredi razmisliti o toj činjenici. Obično partner ove tajne uči na drugačiji način, ne kao poverenik, već kao neko nov u vašem životu sa kim delite da biste stvorili intimnost.

Biti najbolji prijatelji i biti partneri je veoma različito

Kompatibilnost najboljeg prijatelja je drugačija od kompatibilnosti sa partnerom, a vaš najbolji prijatelj se možda maskira u sjajan spoj – jer ne vodite jedno drugo kroz rukavicu za upoznavanje“, kaže Masini. U osnovi, mislite da dobijate pravu stvar, ali možda ćete upravo dobiti ono što vaš najbolji prijatelj želi da vidite. Problem u tome je što niko ne može zauvek držati šaradu.

To što vam je neko dobar prijatelj,  što dobro funkcionišete kao prijatelji, ne znači da će taj dečko biti materijal za super dečka, muža, oca vašoj deci. Jer drugačije je kada se sa njim viđate I čujete povremeno, ili periodično jednom ili dva puta nedeljno, a drugačije je kada ste svakodnevno u kontaktu, kada  je da bi se veza razvijala potrebno da se viđate što češće.

Nemate više najboljeg prijatelja kome biste se mogli obratiti

Kada izlazite sa svojim najboljim prijateljem, kome tačno treba da se obratite kada je osoba sa kojom izlazite luda ili vam otežava? Biće zaista nezgodno poveriti svom sadašnjem partneru sve stvari koje biste poverili najboljem prijatelju. Ako stvari ne uspeju, ne možete tražiti utehu sa svojim najboljim prijateljem – jer s njima stvari nisu uspele! Vaš najbolji prijatelj može vam biti uteha i uteha u nevolji, ali ako izlazite sa najboljim prijateljem i stvari ne funkcionišu, izgubili ste taj resurs.“ I šta sad? Ozbiljno; na čijem ramenu plačeš i na čiji telefon dižeš u vazduh tekstove žalbi i neverice? Definitivno vam nije najbolji prijatelj, jer oni više nisu samo vaši najbolji prijatelji!

Ne možete otići do svog najboljeg prijatelja da razgovarate o tuči ili raskidu na isti način na koji ste to radili. Možda u ovoj situaciji nemate nikoga toliko vrednog kao što vam je bio vaš najbolji prijatelj.“ Iako možda imate druge prijatelje kojima se možete obratiti, niko nije baš kao vaš najbolji prijatelj. To je samo osnovna matematika.

Mogli biste se naći u ljubomornom neredu

Kad se nađemo u previše odnosa – prijateljskih, romantičnih ili na neki drugi način – drama skoro uvek sledi. Uz dramu dolazi čitav niz emocija, posebno onih koje možda niste osetili pre nego što ste se našli u takvoj zbrci. Jedno od tih osećanja je ljubomora. Pošto ste poslednjeg najboljeg prijatelja pretvorili u svog sadašnjeg romantičnog partnera, da li bi vaš entuzijazam oko novog najboljeg prijatelja mogao biti pretnja vašoj romantičnoj vezi? To definitivno postoji logika. Postoji i mogućnost stvaranja novog obrasca pretvaranja najboljih prijatelja u partnere.

Jednom kada se „okupate u jezeru najboljih prijatelja, ovo može biti jednokratna stvar – ili početak uzorka.“ Zato morate odlučiti kako ćete se snaći u mogućnosti da započnete naviku koja vam može, ali i ne mora biti loša (da ne spominjemo sve ostale veze), ili se to zaista nikada neće ponoviti; ako je ovo prijateljstvo okrenuto samo jednokratno. Ako je ovo drugo, onda morate smisliti kako ćete zadržati status kuo sa svojim novim najboljim prijateljem i obavestiti partnera da ne mora da brine.

Iako je sa kim god da izaberete da izlazite ili ne, 100% vaš izbor, kada je u pitanju izlazak sa vašim najboljim prijateljem, morate uzeti u obzir neke ozbiljne faktore. Iako postoji šansa da možete živeti srećno do kraja života, to je samo šansa, a neke šanse nisu vredne rizika.

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *